Aydın Hasan / ANKARA – Türkiye; Katar’da kara unsur komutanlığının ardından deniz ve hava üssü de oluşturuyor. Kalkınma Yolu projesi ile daha da önem kazanması beklenen Körfezde; kara unsurlarının yanı sıra karakol gemileri ve F-16 savaş uçakları ile kalıcı bir Türk Gücü bulunacak. Türkiye; Basra Körfezi, Doğu Akdeniz ve Afrika Boynuzunda güvenlik mimarisi oluşturabilmek için kendisine siyasi-askeri bir nüfuz alanı inşa etme politikasını adım adım hayata geçiriyor.
Dünya petrol üretiminin üçte birinin gerçekleştiği Basra Körfezi bölgesinde, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar önemli doğal gaz kaynaklarına da sahip. Türkiye üzerinden Irak, Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayacak Kalkınma Yolu projesinin bölgenin dünya ticaretindeki önemini daha da artırması bekleniyor.
Türkiye ile Katar arasında yapılan anlaşmanın ardından Türk Kara Unsur Komutanlığı, 2015 yılının Ekim ayında Tarık Bin Ziyad kışlasında konuşlanmıştı. Bu komutanlık 2017’de Katar Türk Birleşik Müşterek Kuvvet Komutanlığı adını aldı ve askerî eğitim, yardım ve danışmanlık faaliyetlerini sürdürüyor. Şimdi de Katar-Türk Birleşik Müşterek Kuvvet Komutanlığı bünyesinde, Deniz ve Hava Unsur Komutanlıkları oluşturuldu.
Aksaz’dan uğurlandılar
Katar’daki Deniz Unsur Komutanlığı’na bağlı olarak görev yapacak 2 adet Tuzla Sınıfı Karakol Gemisi olan TCG KUMKALE ve TCG KUŞADASI dün Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’ndan uğurlandı. Deniz üssünde daimi olarak görev yapacak TCG KUMKALE ‘Barış için denizlerde’, TCG KUŞADASI ise ‘Denizlerin Efesi’ logosunu kullanıyor. İki karakol gemisi, Katar Umm Al Houl Deniz Üssü’nde görev yapacak.
F-16’lar sırada bekliyor
Hava Unsur Komutanlığı’nda ise 6 F-16 savaş uçağı kalıcı olarak görevlendirilecek. Uçakları uğurlama töreninin 30 Temmuz’da yapılması planlandı. Önümüzdeki dönemde ihtiyaca göre, üsse İHA ve SİHA’ların konuşlandırılması da gündeme gelebilecek.
‘Barbaros’un torunlarıyız’
TCG KUŞADASI Komutanı Üsteğmen Fatih Efe de, “Katar’da konuşlanacak olan gemilerimiz bölgesel istikrarın korunması ve ortak güvenliğimizin güçlenmesine önemli katıklarda bulunacaktır. İki gemi uluslararası işbirliğimizin ve dostane ilişkilerimizin bir simgesi olarak bölgesel barış ve güvenliğin teminatı olacaktır” dedi. Efe, gemi personeline de, “Ne mutlu bizlere, deniz aşırı sularda Türk sancağını dalgalandırma şansını elde ettik. Atalarımıza layık birer Türk denizcisi ve Barbaros’un torunları olduğumuzu göstereceğiz” diye seslendi.
‘Bahriye dünya denizlerinde söz sahibi’
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Katar Türk Deniz Unsur Komutanlığı emrinde görevlendirilen iki karokol gemisinin Aksaz Deniz Üssü’nden uğurlanması töreninde şunları söyledi: “Deniz Kuvvetlerimiz Mavi Vatanımızdaki hak ve menfaatlerimizi azim ve kararlılıkla korumaya, üstlendiği uluslararası görevler ile bölge ve dünya barışına önemli katkılar sağlamaya devam etmektedir. Bahriyemiz; yalnızca denizlerimizde değil, dünya denizlerinde de söz sahibi olan, küresel deniz güvenliğine katkı sağlayan, ülke diplomasisini d destekleyen, milli silah ve sistemlerin kendi ihtiyaçları doğrultusunda üretilmesine öncülük eden bir kuvvet hâline gelmiştir. Türkiye-Katar arasındaki müstesna ilişkiler, deniz güvenliği ve karşılıklı iş birliği kapsamındaki bu görevin katkısıyla daha da derinleşmektedir. TSK’nın müşterek olarak yaptığı çalışmalar, eğitimler, tatbikatlarla ortak bilgi, tecrübe ve yetenekleri olabildiğince üst seviyeye çıkarmaktadır. Deniz Kuvvetlerimizin önümüzdeki dönemde sunacağı katkılar bu seviyeyi daha da yukarı taşıyacaktır” diye konuştu.